Habsburg trio – 16. travnja 2018.

Koncertom Habsburg tria u ponedjeljak 16. 04. 2018. godine nastavljamo MAGsezonu, koncertnu sezonu u organizaciji Udruge mladih akademskih glazbenika (MAG). Osma je to koncertna sezona za redom koju ova nagrađivana udruga organizira u različitim koncertnim prostorima u Splitu.

Šesti koncert ovogodišnje MAGsezone održat će se u dvorani Muzeja grada Splita s početkom u 19:30 sati. Suorganizatori koncerta je Muzej grada Splita.

Na programu će se naći djela: nadvojvode Rudolfa von Habsburg-Lothringena Domenica, Roberta Muczynskog, Mirka Krstičevića i Carla Frühlinga.


TRIO HABSBURG svojim imenom povezuje udaljene krajeve srednje Europe iz kojih su potekli članovi trija, ali istodobno odaje počast kompozitorima koji su pisali za taj krajem 19. stoljeća vrlo popularni sastav. Sto godina nakon raspada Habsburške monarhije gotovo sve se promijenilo, svijet sigurno nikad više neće biti isti, a opet milijuni ljudi godišnje posjećuju Beč i diveći se njegovoj arhitekturi i bogatstvu kulturnih događanja. Na nama je da trajne vrijednosti koje smo baštinili iz tog vremena njegujemo i promičemo na svojim koncertima, otkrivajući današnjoj publici zaboravljeno blago komornog repertoara za trio. Prvi koncert trija u ovom sastavu posvećen je djelima skladatelja koji su poput članova trija potekli iz države koje su nekad bile rubne provincije velike Habsburške monarhije. Iz kraljevske dinastije Habsburg-Lothringen potječe skladatelj po kojemu smo nazvali ovaj trio, Beethovenov učenik i veliki prijatelj Nadvojvoda Rudolf kojemu je veliki majstor posvetio nekoliko svojih značajnih kompozicija, a u čijem se Triju za klarinet, violončelo i klavir osjeća značajan utjecaj Beethovena.

Carl Frühling rodom je iz Lavova (Galicija, u to vrijeme dio Austrougarske monarhije, današnja Ukrajina), a djelovao je u Beču. Bio je pijanist, klavirski suradnik i skladatelj čija je ostavština nepravedno zaboravljena nakon propasti Monarhije. Veličanstveni trio u a-molu napisan je u tradiciji kasnog romantizma, te se vratio na koncertne programe zalaganjem britanskog čelista Stevena Isserlisa.

Robert Muczynski bio je američki skladatelj poljskog porijekla iznimno cijenjen i izvođen. Njegov Fantasy trio klasično je formalno koncipiran uz slobodniji tretman disonanci i metra. Skladba Mirka Krstičevića vrijedan je doprinos inače malobrojnim skladbama hrvatskih skladatelja za ovaj sastav.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)