Josipa Leko, Ana Ticl – 26. svibnja 2018.

Koncertom Josipe Leko (orgulje) i Ane Ticl (sopran) u subotu 26. 05.  2018. godine nastavljamo MAGsezonu, koncertnu sezonu u organizaciji 

Udruge mladih akademskih glazbenika (MAG). Osma je to koncertna sezona za redom koju ova nagrađivana udruga organizira u različitim koncertnim prostorima u Splitu.

Sedmi koncert ovogodišnje MAGsezone održat će se u Katedrali sv. Duje s početkom u 20:30 sati.

Na programu će se naći djela skladatelja: J. S. Bach, I. Lukačić, A. Vivaldi, M. Rossi, H. Schütz, T. Merulo, G. F. Händel, G. Puccini, F. Danksagmüller, H. Wolf, C. Saint-Saëns. 


JOSIPA LEKO studirala je orgulje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu Ljerke Očić te diplomirala 2016. na Visokoj školi za glazbu i kazalište Felixa Mendelssohna Bartholdyja u Leipzigu u kod Martina Schmedinga. Kao dobitnica stipendije Erasmus, akademsku godinu 2012./2013. provela je na Visokoj školi za glazbu i kazalište Felixa Mendelssohna Bartholdyja u Leipzigu u razredu Stefana Engelsa. Potom u Leipzigu upisuje diplomski studij orgulja gdje nastavlja studij orgulja kod S. Engelsa sve do 2015. Tijekom studija aktivno sudjeluje na brojnim majstorskim seminarima uglednih pedagoga u Hrvatskoj, Francuskoj, Sloveniji i Njemačkoj (P. Mašić, A. Zylberajch, T. Sevšek Sramel, D. Miklavčić, B. Haas, J. Laukvik, P. van Dijk, J. Tuma, W. Golonka, L. Ghielmi), a mjesec dana provela je i na Sveučilištu Rice u Houstonu u SAD-u u razredu Kena Cowena. Još od srednje škole sudionica je orguljskih natjecanja na kojima osvaja nagrade, među ostalim, 2. nagradu na državnom natjecanju HDGPP-a u Zagrebu (2011.) i 3. nagradu na državnom natjecanju iz komorne glazbe (2012.). Veliki uspjeh ostvarila je 2017. osvajanjem 2. nagrade na Međunarodnom orguljaškom natjecanju Gottfrieda Silbermanna u Njemačkom Freibergu. Kao solistica te u komornim sastavima u Hrvatskoj, Sloveniji, Rusiji i Njemačkoj sudjeluje na brojnim koncertima i festivalima, među kojima se ističe ciklus koncerata Orgulje Heferer, 1. međunarodni ciklus orguljskih koncerataOrgulje sv. Marka, Orguljsko ljeto u Merseburgu, Orguljsko ljeto u Krevese, Karg-Elertov orguljaški festival u Leipzigu teBach festival  u Arnstadtu i Leipzigu. Tijekom studija u Zagrebu započela je suradnju sa sopranisticom Anom Ticl, a od tada su kao duo održale niz koncerata diljem Hrvatske, kao i u Njemačkoj. Josipa Leko djelovala je kao orguljašica u crkvi Kraljice mučenika u Kaštel Starom te u Župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Zagrebu. Osim orgulja, svira glasovir i čembalo, koji je učila na Muzičkoj akademiji u Zgrebu u razredu Pavla Mašića te kod Claudie Schweizer i Tobiasa Schadeana  Visokoj školi za glazbu i kazalište u Leipzigu. Usavršavala je i orguljsku improvizaciju kod Thomasa Lennartza i Matthiasa Maierhofera. Trenutno se nalazi na postdiplomskom studiju na Visokoj školi za glazbu i kazalište Felixa Mendelssohna Bartholdyja u razredu Martina Schmedinga, a od siječnja 2017. djeluje kao profesorica orgulja u glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.


ANA TICL (Požega) osnovnu i srednju glazbenu naobrazbu stječe u Požegi. Pjevanje počinje učiti kod Darije Hreljanović, a diplomirala je 2013. na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu u klasi prof. Snježane Bujanović – Stanislav, a dalje se privatno usavršava kod prof. Martine Gojčete Silić. Nastupa kao članica zborova i kao solistica (Katedralni zbor Požega, Oratorijski zbor crkve sv. Marka “Cantores Sancti Marci”, vokalni ansambl Antiphonus, Zbor HNK u Zagrebu, Zbor Hrvatske radiotelevizije).

Tijekom studija započinje suradnju s mladom orguljašicom Josipom Leko i zajedno održavaju koncerte diljem Republike Hrvatske, od Slavonije do Dalmacije. Sudjeluje na festivalu Orgulje Heferer niz godina, u Virovitici sudjeluje na festivalu FRKA s klaviristom Miroslavom Majićem.

Pohađa tečajeve majstorske interpretacije u Varaždinu – Aestas Musica kod Cathrine Danley.

Godine 2008. osvojila je prvu nagradu na Regionalnom natjecanju u Sisku, a 2012. u Herceg Novom (Crna Gora) osvojila je prvu nagradu na međunarodnom natjecanju Bruna Špiler u svojoj kategoriji. Iste godine osvojila je prvu nagradu u sklopu tria (TRIO ART) na prvom međunarodnom natjecanju za glas i orgulje Heferer s kojima nastupa u Velikoj dvorani Lisinski. Surađivala je s mnogim dirigentima u Hrvatskoj i inozemstvu (V. Kranjčević, J. O. Radiković, M. Fortuna, J. Cvitanović, J. P. Petrač, I. Repušić, G. Jerković, M. Batič, L. Cummings, A. Ross, V. Poljanski, T. Bilić, R. Homen, T. Fačini i dr.).

Također, redovno surađuje s mnogim poznatim imenima na hrvatskoj sceni, kao što su P. Mašić, A. K. Legetin, E. Karamazov i dr.  Od 2013. radi kao prof. pjevanja na Glazbenoj školi u Slavonskom Brodu, a od 2014. radi u Glazbenoj školi Požega. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)