Trio LUR – Večer hrvatskih skladatelja – 30. rujna 2018.

Ursa Ljuban – orgulje
Monika Cerovčec – sopran
Lucija Rašeljka Petrač – flauta

Katedrala sv. Dujma

20:30 h


PROGRAM
I. Lukačić (1575. – 1648.): Corde et animo, iz zbirke moteta Sacrae cantiones

I. J. Skender (1981.): Prosim bratja verne duše, na napjev iz Chitare Oktohorde

A. Klobučar (1931. – 2016.): Pjesma stvorova sv. Franje Asiškoga (1981.): 9. Allegro „Hvalite Boga mojega, uzvisujte ga, zahvaljujte i služite mu u svoj poniznosti.“

V. Vuletin (1960.): Stabat mater

J. Bajamonti (1822. – 1891.): Arija „Quand on sait“

A. Knešaurek (1978.): Vokaliza

A. Klobučar (1931. – 2016.): Koralna fantazija „Zdravo budi Marijo“

B. Bersa (1873. – 1934.): Solo pjesma, op. 4

D. Pejačević (1885. – 1923.): Ave Maria, op. 16

I. Božičević (1961.): Cor mundum za sopran, flautu i orgulje
Fluente
Scherzoso
Feroce


TRIO LUR osnovan je 2011. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u sklopu predmeta komorne glazbe pod vodstvom prof. Ljerke Očić, a surađivao je i s prof. Pavlom Mašićem. 

Članice su kroz svoj rad, druženje i glazbu pronašle zajednički interes za komornu glazbu pretežito baroknog razdoblja, a njihova glazbena radoznalost proteže se i do repertoara kasnijih razdoblja. Na programu trija su skladbe pisane za flautu, glas te orgulje ili čembalo. Trio LUR je do sada nastupio u sklopu koncerata Muzičke akademije, na akademskom ciklusu „Virtuoso“, ciklusu koncerata u Salonu Očić, danima Pasionske baštine u Zagrebu te se publici predstavio recitalima u Splitu, Zagrebu, Trogiru, Omišu, Virovitici, Gradcu, Gospiću, Oštarijama, te na Visu, Šolti, Rabu, Braču, Čiovu i Hvaru.

 

 

 

Godine 2014. u suradnji s Veleposlanstvom Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici trio je održao koncerte u Svečanoj dvorani Instituta za sakralnu glazbu u Rimu te u Bazilici della Misercordia u Sant’Elpidiju a Mare prilikom kulturno-diplomatskih odnosa između Hrvatske i Italije u projektu ”Omaggio a Pietro Nachini”. 2016. godine u suradnji sa moskovskom udrugom De boni arte i Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Moskvi trio je održao uskrsni koncert u Katoličkoj katedrali Blažene Djevice Marije u Moskvi te koncerte na Kavkazu – u dvorani Filharmonije u Pjatigorsku i Jesentuki.

Iste godine trio je održao uspješne koncerte u Parizu – u suradnji s Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Parizu, upravom centralne pariške crkve Saint Madeleine, franjevačkim samostanom Le Chapelle des Franciscains te udruženjem AMCA. Godine 2017. trio je održao adventski koncert u njemačkom gradu Vaterstettenu te u travnju 2018. godine nastupio u crkvi sv. Andrije u Salzburgu u Austriji.

Trio također promovira rad hrvatskih skladatelja te se stoga zalaže za izvođenje skladbi hrvatskih suvremenih skladatelja u domovini i u inozemstvu. Do sada je imao priliku praizvesti kompozicije koje su triju i posvećene: Prosim bratja verne duše Ivana Josipa Skendera i Vokalizu Ante Knešaureka tijekom koncerata u Rusiji, Francuskoj i Njemačkoj, te Cor mundum – trostavačnu skladbu Ivana Božičevića koju je trio premijerno izveo u Zagrebu na danima Pasionske baštine 2018. godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)