Splitski mandolinski kvartet – 30. travnja 2019.

Splitski mandolinski kvartet

– Ivana Kenk Kalebić
– Sandra Katunarić
– Dea Škorić
– Stela Ivanišević

Sveučilišna galerija “Vasko Lipovac”

19:30 h


PROGRAM:

S. G. Falbo: Quartetto classico a plettro*
Allegro deciso
Andante sostenuto
Scherzo
Canzone – Finale

R. Calace: Idillio

C. Munier: Quartetto originale in Sol maggiore
Allegro
Quasi adagio
Minuetto
Rondo – Finale

C. Mandonico: Song and Dance*

V. Sunko: Passage


*premijerna izvedba u Splitu

Splitski mandolinski kvartet


Klasični mandolinski kvartet kojeg čine dvije mandoline, mandola i liuto cantabile (mandoloncello) dio je palete koju nudi mandolinski repertoar. Ovom prilikom izabrana su originalna djela zvučnih imena iz mandolinskog svijeta, koji su ostavili neizbrisiv trag kroz povijest. Obuhvaćajući tako razdoblje romantizma, preko impresionizma do moderne glazbe, jasno se može uočiti razvojni put ovog sastava i vidjeti raznolikosti koje nudi klasični mandolinski kvartet. Želeći uvijek prikazati mandolinu u novom ruhu, i ovom prigodom na repertoaru se nalaze dvije premijerne poslastice koje se još nisu imale prilike u Splitu čuti.

Splitski mandolinski kvartet u sastavu Ivana Kenk  Kalebić,  Sandra  Katunarić, Dea Škorić i Stela Ivanišević rezultat je dugogodišnje suradnje četiri akademske mandolinistice, koje svoje zajedničke glazbene početke vežu uz Gradsko mandolinsko društvo Sanctus Domnio. Posebnost ovog sastava leži u izvođenju  originalnih djela za mandolinski kvartet s posebnim naglaskom na suvremene hrvatske skladatelje te na razdoblje romantizma kao zlatnim dobom mandoline, koja su manje poznata široj publici, ali su od velike važnosti  u njegovanju i razvoju kulture Dalmacije i cijelog Mediterana.

Kvartet programom promovira sve instrumente iz porodice mandoline, često surađujući s instrumentima  koji su kroz povijest činili sastavni dio mandolinskih orkestara kao što su gitara, harfa i određeni puhački instrumenti.

Članice kvarteta osvojile su brojne nagrade kao solistice i kao članice drugih sastava te su tijekom godina ostvarile mnogobrojne suradnje na međunarodnoj razini (snimanje za HRT emisiju “Notica”, nagrada milanskog konzervatorija Arnaldo Rancati, prva nagrada na međunarodnom natjecanju u Ali (Italija), suradnja s ansamblom za staru glazbu Renesans, koncert u  sklopu  međunarodnog sajma EXPO u Milanu, gostovanja u ulozi solista s orkestrima iz Siene (Italija), Brescie (Italija), Kolina (Češka), s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, suradnja sa Zagrebačkom filharmonijom na izvedbi Mahlerove 8. simfonije, suradnja s HNK u Zagrebu prilikom izvedbe djela “Romeo i Julija” S. Prokofjeva, suradnja s HNK Split pri izvođenju Otella, Grk Zorbe i Male Floramye, sudionice su na projektu Europen Guitar and Mandolin Youth Orchestra – EGMYO 2009. Savona, 2010. Pula, 2011. Logrono, 2012. Split, 2014. Marseille, članice su simfonijskog orkestra Konzervatorija u Milanu na izvedbama opera “Siberia” Umberta Giordana te u operi “Alfred, Alfred” Franca Donatonia uz sudjelovanja na mnogobrojnim manifestacijama na prostoru Hrvatske).

Splitski mandolinski kvartet

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)