Marin Limić – 26. lipnja 2019.

Marin Limić, klavir

Muzej grada Splita

19:00 h


PROGRAM:

F. Chopin: Sonata op. 35 u b-molu

S. Rahmanjinov: Etude-tableaux op. 33 br. 6

S. Prokofjev: Sonata br. 7

Marin Limić


MARIN LIMIĆ (Zagreb, 1985.), pijanist, osnovno i srednje glazbeno školovanje završio je u splitskoj Glazbenoj školi Josipa Hatzea, u razredu pedagoga i koncertne pijanistice Jadranke Garin. U razdoblju od 1997.-2003., na državnim i međunarodnim natjecanjima, višestruko je nagrađivan prvim ili drugim nagradama.

Od 2003. student je Muzičke akademije u Zagrebu u klasi prof. Đ.Stanettija i L.Pogorelića, ali već tada zapažen, na poziv Arba Valdme, uglednog pedagoga ruske pijanističke škole, odlazi u Köln. Početkom 2010. diplomira u klasi svog stalnog profesora Valdme na “Hochschule für Musik” u Kölnu.Također se i usavršava na seminarima vrsnih pedagoga (C.Stanczyk, Krpan, Baranyay, Gililov, Dalibaltayan…).

Njegov talent i već rano postignute značajne uspjehe prepoznali su Grad Solin, Županija Splitsko-dalmatinska i općina Klis, čiji je bio višegodišnji stipendist.Limićev opsežan repertoar seže od djela baroknih majstora Bacha i Scarlattija preko Haydna, Mozarta, Beethovena, posebno Chopina i Liszta, zatim Debussya, Ravela, Prokofjeva, Berga te hrvatskih skladatelja. U svom opusu ima tridesetak vlastitih skladbi, koje izvode i drugi pijanisti.

Održao je brojne solističke koncerte, a nastupao je i uz pratnju orkestara pod ravnanjem dirgenata: P. Dešpalja, M. Tarbuka i I. Lipanovića.

U Hrvatskom glazbenom zavodu nastupao je nekoliko puta pa tako i 2005. kada je surađujući s Hrvatskim komornim orkestrom svirao Mozartov koncert u A duru KV 414 što je snimio Hrvatski radio te 2013. kada je izveo Haydnov Koncert u D duru uz pratnju istog ansambla.

Od stotinjak njegovih nastupa posebno treba istaknuti izvedbu kultnih koncerata: Prvog koncerta u b-molu P. I. Čajkovskog (2007. i 2008.) te Četvrtog koncerta u G-duru L. van Beethovena (2010.) u Kneževom dvoru u Dubrovniku uz pratnju Dubrovačkog simfonijskog orkestra.

Iznimno uspješne solističke recitale dao je u Bechstein Zentrum-u u Kölnu (2008.), u Maloj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu (2011.) te na međunarodnoj manifestaciji Mostarsko proljeće (2012.). Svirao je s orkestrom splitskog HNK (2013.). Održao je koncerte u češkim gradovima Rakovniku i Pragu te u dvorcu Brandys nad Labem (2014.).Objavljena mu je knjiga i CD vlastitih skladbi u izdanju biblioteke Kačić i Sidra music-a (2015.) te je održano desetak promocija po hrvatskim gradovima. Održao je više solističkih recitala pod nazivom “Koncert zaboravljenih melodija” kroz koje je promovirao zapostavljene skladatelje klasične glazbe (2016.). Obrađuje i elektroničke skladbe poznatih svjetskih Dj-eva i prezentira ih u klavirskoj izvedbi.

Izveo je Beethovenov 3. klavirski koncert s orkestrom HNK Split i Dubrovačkim simfonijskim orkestrom u Kneževom dvoru u Dubrovniku (2017.).Godine (2018.) izdao je drugi autorski CD “Klarin film” (Cantus) na kojem je surađivalo više kolega glazbenika i umjetnika i koji povezuje njegovo klasično obrazovanje sa suvremenom glazbom na kojoj je odrastao.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)