Večer Skrjabina u izvedbi Sabrine Zelić – 10. prosinca 2019.

Sabrina Zelić – klavir

Dvorana UMAS na Tvrđavi Gripe

20:00 h


PROGRAM:

Aleksandr Skrjabin: Sonata Fantasia Op. 19 Br. 2

Aleksandr Skrjabin: Poeme Op. 32 Br. 1 i 2

Aleksandr Skrjabin: Sonata Op. 68 Br. 9

***

Aleksandr Skrjabin: Preludiji Op. 11

Sabrina Zelić


SABRINA ZELIĆ diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi istaknute pijanistice Pavice Gvozdić 1990. godine. Tijekom školovanja održala je brojne solističke i komorne koncerte te sudjelovala na mnogim republičkim, državnim i međunarodnim natjecanjima, na kojima je osvajala brojne nagrade, pobjede i priznanja.

Muzikalnost, temperament i visok stupanj tehničke spremnosti donose joj državnu stipendiju za studij na prestižnom moskovskom Konzervatoriju „P. I. Čajkovski“, gdje 1991/92. pohađa specijalizaciju u klasi prof. G. Mirvis, uz asistenciju I. Plotnikove. Na istoj ustanovi završila je 1996. godine postdiplomski studij u klasi velikoga ruskog pijanista Nikolaja Petrova koji ju opisuje kao „kvalitetnog muzičara s dobrim osjećajem za formu i zvuk.“ Svoja je znanja stjecala i u radu s renomiranim umjetnicima kao što su Evgenij Timakin, Rudolf Kehrer, Arbo Valdma, Alexander Satz i Elizaveta Ginzburg.

Od prvoga solističkog recitala, održanog s 13 godina, pa sve do danas, Sabrina Zelić neprekidno je prisutna na pijanističkoj sceni. Održala je brojne recitale, nastupajući u kulturnim središtima Hrvatske, Italije, Austrije, Njemačke, Rusije, Tatarstana, Slovenije, Srbije, Makedonije te Bosne i Hercegovine. Kao solistica nastupala je sa Sarajevskom filharmonijom, a surađivala je i u projektima Zagrebačke filharmonije.

Članica je klavirskog dua Sabrina Zelić – Rustem Kudoyarov s kojim je ostvarila zapažene izvedbe suvremene ruske i hrvatske komorne glazbe kao i zapažene koncerte u izvedbi s orkestrom ( izvedba Bachovih i Mozartovih koncerata za dva klavira s orkestrom).

Gostovala je na festivalima: Europski dani muzike u Münchenu, Ohridsko ljeto, Sarajevska zima, Oktobarski dani kulture, Festival suvremene glazbe Europa – Azija u Tatarstanu te na Međunarodnom festivalu komorne glazbe „Lubeničke glazbene večeri“, Međunarodni festival komorne glazbe u Vukovaru. Snimala je za potrebe Hrvatske radiotelevizije te Radiotelevizije Moskva, Brjansk, Detmold, Firence, Udine, Sarajevo, Priština, Beograd, Mostar, Skopje.

Za niz uspješnih nastupa u jubilarnoj Chopinovoj godini te za svoje zalaganje i doprinos radu Društva „Fryderyk Chopin“, Ministarstvo kulture Republike Poljske odlikovalo ju je ordenom „Zasluga za poljsku kulturu“ 2010. godine.

Također, pozorno radi na predstavljanju ruske pijanističke škole i pripadajuće pedagoške literature. Njezini prijevodi objavljeni su u časopisu hrvatskih glazbenih i plesnih pedagoga pod nazivom „Tonovi“ (S. Ajzenštadt: Čajkovski, Dječji album, Tonovi, br. 61).

Uz koncertnu djelatnost, s posebnom se posvećenošću bavi i pedagoškim radom na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, spajajući tradiciju zagrebačke i ruske pijanističke škole.

www.sabrinazelic.com

Sabrina Zelić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)