“Večer grčke glazbe” – 1. ožujka 2020.

Splitski mandolinski kvartet
Ivana Kenk Kalebić, Sandra Kovačević, Dea Škorić, Stela Ivanišević

Giorgos Goumenakis – mandolina

Ivanka Prusac – gitara

Sveučilišna galerija “Vasko Lipovac”

19:30 h


PROGRAM:

 • Victor Kioulaphides (1961.): Peripatos (Šetnja)

 • Nikolaos Lavdas (1879. – 1940.): Andros Fox

 • Spyridon F. Samaras (1861. – 1917.): Kitharata

 • Manos Hadjidakis (1925. – 1994.): Il Concerto (iz suite “Il sorriso della Gioconda”)

 • Claudio Mandonico (1957.): „Sloneczniki” Sinti Suita
  Mladi petak – Scholomance – Sloneczniki – Ciriclo bengeskro

 • Traditional Smyrne: Den se thelw pia (Ne želim te više)

 • Markos Vamvakaris (1905. – 1972.): Charamata h wra treis (Zora u tri)

 • Vassilis Tsitsanis (1915. – 1984.): To karavi (La Barca) (iz filma “For the Bread and the Love”)

 • Mikis Theodorakis (1925.): Rodia Tetrakloni (Il Melograno A Quattro Rami)

 • Mikis Theodorakis (1925.): Zorba (iz filma “Zorba the Greek”)

Večer grčke glazbe


SPLITSKI MANDOLINSKI KVARTET u sastavu IVANA KENK KALEBIĆ, SANDRA KOVAČEVIĆ, DEA ŠKORIĆ i STELA IVANIŠEVIĆ rezultat je dugogodišnje suradnje četiri akademske mandolinistice, čiji se rad i napredak usko veže uz Gradsko mandolinsko društvo Sanctus Domnio.

Članice kvarteta osvojile su brojne nagrade kao solistice i kao članice raznih komornih sastava te su tijekom godina ostvarile mnogobrojne suradnje na međunarodnoj razini (snimanje za HRT emisiju „Notica”, nagrada milanskog konzervatorija Arnaldo Rancati, prva nagrada na međunarodnom natjecanju u Ali (Italija), suradnja s ansamblom za staru glazbu Renesans, koncert u sklopu međunarodnog sajma EXPO u Milanu, gostovanja u ulozi solista s orkestrima iz Siene (Italija), Brescie (Italija), Kolina (Češka), s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, suradnja sa Zagrebačkom filharmonijom na izvedbi Mahlerove 8. simfonije, suradnja s HNK u Zagrebu prilikom izvedbe djela „Romeo i Julija” S. Prokofjeva, suradnja s HNK Split pri izvođenju Otella, Grk Zorbe i Male Floramye, sudionice su na projektu Europen Guitar and Mandolin Youth Orchestra – EGMYO 2009. Savona, 2010. Pula, 2011. Logrono, 2012. Split, 2014. Marseille, članice su simfonijskog orkestra Konzervatorija u Milanu na izvedbama opera „Siberia” Umberta Giordana te u operi „Alfred, Alfred” Franca Donatonia uz sudjelovanja na mnogobrojnim manifestacijama na prostoru Hrvatske).

Posebnost ovog sastava leži u izvođenju originalnih djela za mandolinski kvartet s naglaskom na suvremene hrvatske skladatelje te na razdoblje romantizma kao zlatnim dobom mandoline, koja su manje poznata široj publici, ali su od velike važnosti njegovanju i razvoju kulture Dalmacije i cijelog Mediterana. Osim originalnih skladbi, u bogatom repertoaru nalaze se i obrade poznatih klasičnih i filmskih djela.

Kvartet programom promovira sve instrumente iz porodice mandoline, često surađujući s instrumentima koji su kroz povijest činili dio mandolinskih orkestara kao što su gitara, harfa i određeni puhački instrumenti.


GIORGOS GOUMENAKIS (mandolina) studirao je mandolinu na Milanskom konzervatoriju „Giuseppe Verdi“ u klasi Uga Orlandia.

Jedan je od osnivača atenskog kvinteta „Dimitrios Dounis” i zaslužan je za ponovno oformljivanje ansambla mandolina „Nicolaos Lavads“ pod okriljem Književnog društva „Parnassus“. Sudjelovao je na međunarodnim festivalima u: Grčkoj, Italiji, Francuskoj, Njemačkoj, Turskoj, Albaniji i Hrvatskoj.

Kao član orkestra, svirao je u: Estudiantina of Nea Ionia, Athenian Youth Symphony Orchestra, Contemporary Music Orchestra of Greek Public Broadcaster ERT, Athens State Orchestra, Orchestra of Colours, National Opera, Camerata – Orchestra of the Friends of Music.

Kao solist, nastupio je s ansamblom „Solisti Veneti“ i dirigentom Claudiom Scimoneom na Veneto Festivalu u sklopu obilježavanja Svjetskog dana glazbe i u Teatro Olimpico di Vicenza, snimajući Serenadu R. Drigoa iz baleta „I milioni d´ Arlecchini“.

Surađuje s pijanistom Stavrosom Kolliasom, izvodeći repertoar za mandolinu i klavir.

Kao pedagog, podučava mandolinu na konzervatoriju „Orfeio“ u Ateni.


IVANKA PRUSAC, gitaru počinje učiti u dobi od 13 godina. Srednju glazbenu školu je završila u klasi prof. Marija Peručića. Diplomirala je na Umjetničkoj Akademiji Sveučilišta u Splitu u klasi prof. Gorana Listeša. Tijekom školovanja usavršavala se na seminarima pod vodstvom vrsnih gitarista i pedagoga (Z. Dukić, C. Marchione, A. Desiderio…). Kao članica EGMA-e sudjelovala je u radu EGMYO-a ( European guitar and mandoline youth orchestra) u Ferrari (Italija) 2000.godine.

Bavi se komornim muziciranjem (bila je višegodišnja članica mandolinskog kvarteta DA CAPO s kojim je osvajala nagrade :od važnijih ističe I. nagrada- Imotski 2001. i 2003., I. nagrada – Ala, Italija 2003.).

Kao članica mandolinskog dua osvojila je I. nagradu na Festivalu mandolina- Imota u Imotskome 2004. godine.

Također je i članica orkestra GMD ”Sanctus Domnio” iz Splita s kojim je nastupala u Hrvatskoj i Europi (Italija, Njemačka, Češka, Španjolska, Makedonija, Crna Gora). Bavi se pedagoškim radom te predaje na GŠ Josipa Hatzea u Splitu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)