Kristina Cvitanić i Kristina Svalina – 14. 03. 2021.

Livestream: https://www.facebook.com/MAGsezonaSplit

Kristina Svalina (sopran)
Kristina Cvitanić (klavir)

Muzej grada Splita

12:00 h


PROGRAM:

 • Dora Pejačević: Ispod procvijetalih lipa; U lovu je mjesec na sunce; Krik
 • Blagoje Bersa: Robinjica
 • Josip Hatze: Suzi; Ljuven sanak
 • Boris Papandopulo: Grana od bora pala kraj mora

 Kristina Svalina, sopran

 

 • Robert Schumann: Traumerei op. 15. br. 1 i 7
 • Dora Pejačević: Leptir; Uspavanka; Ljubica; Pjesma bez riječi

 Kristina Cvitanić, klavir solo

 

 • Wolfgang Amadeus Mozart: Deh, vieni, non tardar (iz opere „Le nozze di Figaro”)
 • Gaetano Donizetti: Prendi, per me sei libero (iz opere „Ljubavni napitak“)

Kristina Svalina, sopran

 

 • Frédéric Chopin: Mazurka op. 68 br. 2 i 3
 • Frédéric Chopin: Etide op. 10 br. 2 i 8
 • Frédéric Chopin: Valcer u cis-molu, op. 64, br. 2

 Kristina Cvitanić, klavir solo

Kristina Cvitanić i Kristina Svalina


KRISTINA SVALINA (sopran) glazbeno obrazovanje započela je 2001. godine u GŠ „Luka Sorkočević“ u Korčuli, smjer violina, u klasi prof. Borisa Krasovca. U istoj glazbenoj školi 2008. godine upisuje prvi razred pripremne škole za solo pjevanje, u klasi prof. Dubravke Hilje, a potom i srednju glazbenu školu u kojoj je maturirala 2014. godine. Iste godine upisuje Umjetničku akademiju Sveučilišta u Splitu, smjer solo pjevanje, u klasi prof. doc. Terezije Kusanović. Trenutno završava diplomski studij.

Tijekom svog dosadašnjeg umjetničkog obrazovanja usavršavala sam se kod brojnih eminentnih umjetnika i pedagoga u Hrvatskoj i inozemstvu, kao što su Ruža Pospiš Baldani, Radmila Bakočević, Nelli Manuilenko, Renata Pokupić, Gerhard Zeller, Jose van Dam, Biserka Cvejić, Giorgio Surian itd.

Sudjelovala je u sljedećim umjetničkim projektima:

– 2017. god. u sklopu projekta „Musica Perpetua“, debitira ulogom „Drusille“ u operi „Krunidba Popeje“ talijanskog skladatelja C. Monteverdija,

– 2019. kao „Adina“ u operi „Ljubavni napitak“ skladatelja G. Donizettija,

– 2020. kao ,,Susanna“ u operi „Le nozze di Figaro“ skladatelja W. A. Mozarta.

Više puta je nastupila s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, orkestrom Umjetničke akademije i u sklopu raznih vokalno instrumentalnih sastava. Redovito nastupa na koncertima izvan i u sklopu Umjetničke akademije.

Ostvarila je uspjehe i na pjevačkim natjecanjima. Godine 2010. i 2012. osvaja dvije druge drugu nagrade na regionalnom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa te 2015. i 2016. godine dvije druge nagrade na međunarodnom pjevačkom natjecanju “Lav Mirski”.

Kristina Svalina


KRISTINA CVITANIĆ (klavir) rođena je u Splitu. Završila je osnovnu i srednju glazbenu školu „Josip Hatze“ u Splitu kod prof. Ksenije Vučine. Tijekom deset godina školovanja osvojila je niz prvih nagrada na županijskim i državnim natjecanjima. Godine 1999. upisuje Muzičku Akademiju u Zagrebu, Diplomirala je 2003. godine, te kao jedna od najboljih studenata svoje generacije dobiva Rektorovu nagradu za iznimnu izvedbu „III. Beethovenov koncert za klavir i orkestar u c-molu, op. 37“.

Za vrijeme studija započela je djelovati i kao komorni glazbenik 2001. godine praizvela se njezina kompozicija “Livada”, koncert za klavir četveroručno kojom osvaja prvu nagradu na županijskom natjecanju u sastavu za klavirski duo u Zagrebu.

Najveći broj bodova u svim kategorijama i prvo mjesto i nagradu osvaja na državnom natjecanju komorne glazbe u Vinkovcima. Za vrijeme magisterija izvela je Bachov koncert s Komornim orkestrom mladih Gospe od zdravlja pod ravnanjem maestra fra Stipice Grgata. Godinu dana poslije (2005. godine) s Komornim orkestrom studenata Umjetničke akademije izvela je koncert u A-duru KV 414 W. A. Mozarta.

Godine 2006. izvela je Mozartov koncert u G-duru KV 453 pod ravnanjem maestra Harija Zlodre. Osim u Hrvatskoj (Split, Zagreb, Osijek, Dubrovnik, Zadar, Rijeka, Trogir, Makarska, Lovran, Poreč, Vinkovci, Sisak, Sesvete, Velika Gorica, Samobor, otoci Hvar, Brač i Rab) nastupala je i u inozemstvu (Francuska, Italija, Austrija, Rumunjska, Slovenija, Srbija). Njezina simfonijska pjesma „Spring“ praizvedena na prvi dan proljeća 2005.

Ovu mladu umjetnicu do sada je kritika ocijenila kao respektabilni potencijal, svestranom i kreativnom, te vidljivo željnom napretka i daljnjeg usavršavanja u struci.

Od 2015. član je klavirskog trija Nobile, te dua s violončelistom Robertom Žburinom.

Kristina Cvitanić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)