Duo Musette – 10. srpnja 2022.

Mia Grubišić (violončelo)
Dora Kuzmin Maković (violončelo)

Crkva Gospe od Dobrića (Voćni trg)

20:00 h


PROGRAM:

 • Jean-Baptiste Barrière: Sonata u A-duru, svezak IV

  Allegro
  Adagio
  Aria

 • Salvatore  Lanzetti: Sonata br. 5, op. 1

  Adagio cantabile
  Allegro
  Menuet. Andante

 • Ivan Mane Jarnović: Air Varie, br. 5

 • Salvatore Lanzetti: Sonata br. 7, op. 1

  Andante
  Allegro
  Largo

 • Jean-Baptiste Barrière: Sonata u G-duru, svezak IV

  Andante
  Adagio
  Allegro Prestissimo
Duo Musette
 

MIA GRUBIŠIĆ rođena je u Splitu gdje je završila srednju Glazbenu školu Josip Hatze u klasi profesora Vladimira Lukasa. Glazbenu akademiju Mykola Lisenko u Lavovu, Ukrajina, upisala je 2004. godine u klasi profesora Yurija Laniuka, a 2009. godine stekla je znanstveni stupanj magistra s odličjem. Za vrijeme studija, pohađala je majstorske radionice s renomiranim profesorima violončela i komorne glazbe među kojima su V. Banašek, J. Špicer, J. Luitz i I. Monighetti.

Od 2009. do 2012. godine bila je zamjenica vođe violončela u orkestru Opere HNK Split, a od 2012. je član Dua Bardo s klarinetistom Yaroslavom Sadovyem. Duo je osvojio visoke plasmane na međunarodnim natjecanjima u Italiji te ostvario niz uspješnih i zapaženih koncerata. Među njima su nastup u Salonu Očić emitiranom uživo na Trećem programu Hrvatskoga radija te nastupi u Centrima za kulturu u Milanu 2016.

Održavala je koncerte koji su bili pod pokroviteljstvom Ministarstva Kulture RH te kao solist nastupala s orkestrima u Hrvatskoj i inozemstvu: Lavovska Filharmonija, International Symphony Orchestra (INSO u Švicarskoj), Zagrebački komorni orkestar, MAG Ansambl u Splitu… Osim standardnog violončelističkog repertoara, Mia svira i rijetko izvođene skladbe te redovito nastupa i kao barokna violončelistica.

Od 2013. godine stalno je zaposlena u Glazbenoj školi Pavao Markovac u Zagrebu, a njeni učenici osvajaju visoke državne i međunarodne nagrade.

Mia uspješno usklađuje koncertiranje i pedagoški rad s usavršavanjem na baroknom violončelu u klasi profesorice Catherine Jones na Conservatorio di Verona E. F. Dall’Abaco te je 2018. godine položila audiciju na mjesto vođe dionice violončela u baroknom orkestru Orchestra Nazionale dei Conservatori Italiani.


DORA KUZMIN MAKOVIĆ rođena je u Zagrebu u glazbenoj obitelji. Sa šest godina počinje učiti violončelo u Glazbenoj školi Blagoja Berse u klasi prof. Maje Virant. Godine 2001. diplomirala je na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu u klasi prof. Valtera Dešpalja (paralelno maturirala u Klasičnoj gimnaziji u Zagrebu), a u svibnju 2005. godine završila je poslijediplomski studij (Konzertdiplom) na Musikakademie der Stadt Basel u klasi prof. Reinharda Latzka. Također je bila polaznica mnogih majstorskih tečajeva (A. Noras, D. Fertschman, R. Leopold i drugi), kolegij komorne glazbe pohađala je u klasi Gerarda Wyssa, a imala je i priliku sudjelovati u projektu “Cellomanija” u Dubrovniku s B. Pergamenschikowom.

Dobitnica je brojnih nagrada, među kojima treba istaknuti nagradu Rektora zagrebačkog Sveučilišta za praizvedbu sonate A. Klobučara, 3. nagradu na međunarodnom natjecanju «Alfredo e Vanda Marcosig» u Gorizii 2001. godine i 1. nagradu na 43. Tribini Darko Lukić, 2010. godine.

Tijekom studija bila je stipendist grada Zagreba i Hubert Bloch – Stiftung, a u sezoni 2003./2004. bila je član Sinfonieorchester Basel.

Kao solist nastupila je uz Simfonijski orkestar Muzičke Akademije u Zagrebu, Zagrebački omladinski komorni orkestar (čiji je član i vođa dionice bila niz godina), orkestar Gaudeamus, Camerata Sholarum Kielce (Poljska) i Simfonijski orkestar «il mosaico» iz Švicarske.

Od 2005. godine stalna je članica Zagrebačke Filharmonije, a od 2008. se bavi i pedagoškim radom na Glazbenoj školi Pavla Markovca. Stalni je član Hrvatskog baroknog ansambla (HRBA).

Foto: Zvonimir Ferina

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)