Udruga MAG

Udruga MAG osnovana je u ožujku 2010. godine u Splitu. Idejni začetnici i osnivači udruge, mladi glazbeni umjetnici gitarist Josip Dragnić i violist Ivan Hut, uočili su potrebu za udruživanjem mladih akademski obrazovanih glazbenika sa šireg područja grada Splita u organizaciju koja bi ujedinila glazbeni rad velikog broja mladih glazbenika željnih koncertiranja.

Naime, mladi glazbenici nakon završetka glazbenog obrazovanja teško dobivaju priliku za dokazivanjem i stjecanjem iskustva na pozornici, što je neophodno za razvoj i sazrijevanje svakog umjetnika. Tako se u Splitu našao veliki broj mladih akademski obrazovanih glazbenika koji su svoje obrazovanje stekli na Umjetničkoj akademiji u Splitu, Muzičkoj akademiji u Zagrebu ili pak na nekoj od akademija u inozemstvu, a koji su iskazali jaku želju za održavanjem koncerata i obogaćivanjem kulturne aktivnosti našeg grada.

Osnivačka skupština Udruge je održana 6. ožujka 2010. godine u prostorijama GMD “Sanctus Domnio” te je jednoglasno usvojen statut u kojem između ostalog piše:

“…temeljni cilj Udruge je promicanje, razvitak i unapređenje koncertne djelatnosti na području Republike Hrvatske i u inozemstvu….”

“…članom Udruge može postati poslovno sposobna fizička osoba, s navršenih do 35 godina starosti, s  diplomom akademskog glazbenika i prebivalištem na području Županije Splitsko-dalmatinske…” 

Članovi udruge MAG svoje su javno djelovanjem simbolički započeli korizmenim koncertom održanim 25. ožujka 2010. godine u katedrali sv. Dujma u Splitu kada je orkestar sastavljen od mladih glazbenika sa solistima izveo Pergolesijev “Stabat Mater” što je ujedno bio i jedini događaj u Splitu kojim je obilježena 300. godišnjica rođenja ovog skladatelja.

U osam godina djelovanja Udruga MAG se profilirala u jednog od glavnih pokretača izvaninstitucionalne kulturne aktivnosti u gradu Splitu. Naime, u organizaciji Udruge do sada je održano dvanaest MAGfestivala komorne glazbe i dvanaest koncertnih sezona s ukupno više od 140 koncerata u različitim koncertnim prostorima u Splitu, što predstavlja kontinuitet koncerata klasične glazbe kakav u Splitu dugo nije postojao. To su uz stalnu publiku prepoznale i nadležne institucije, pa djelovanje Udruge MAG potpomaže Grad Split, Županija Splitsko-dalmatinska i Ministarstvo kulture RH.

Ujedno je i bivši Predsjednik Republike Hrvatske dr. sc. Ivo Josipović u više navrata primio osnivače Udruge te im dao podršku u njihovom djelovanju, što je u konačnici rezultiralo da je u prosincu 2012. godine na velikoj sceni HNK Split u organizaciji Udruge MAG, a pod pokroviteljstvom i uz nazočnost Predsjednika dr. sc. Ive Josipovića, održan humanitarni „Koncert s Predsjednikom“ za Udrugu MoSt na kojem su nastupili članovi MAG-a i gosti.

Bivša Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović i Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, prihvatili su poziv vodstva Udruge te su im udijelili svoje pokroviteljstvo nad MAGfestivalom komorne glazbe.

Udruga MAG je dobitnik Posebne nagrade za umjetnost koju dodjeljuje dnevni list Slobodna Dalmacija.