Udruga MAG

Udruga MAG osnovana je u ožujku 2010. godine u Splitu. Idejni začetnici i osnivači udruge, mladi glazbeni umjetnici gitarist Josip Dragnić i violist Ivan Hut, uočili su potrebu za udruživanjem mladih akademski obrazovanih glazbenika sa šireg područja grada Splita u organizaciju koja bi ujedinila glazbeni rad velikog broja mladih glazbenika željnih koncertiranja.

Naime, mladi glazbenici nakon završetka glazbenog obrazovanja teško dobivaju priliku za dokazivanjem i stjecanjem iskustva na pozornici, što je neophodno za razvoj i sazrijevanje svakog umjetnika. Tako se u Splitu našao veliki broj mladih akademski obrazovanih glazbenika koji su svoje obrazovanje stekli na Umjetničkoj akademiji u Splitu, Muzičkoj akademiji u Zagrebu ili pak na nekoj od akademija u inozemstvu, a koji su iskazali jaku želju za održavanjem koncerata i obogaćivanjem kulturne aktivnosti našeg grada.

Osnivačka skupština Udruge je održana 6 .ožujka 2010. godine u prostorijama GMD “Sanctus Domnio” te je jednoglasno usvojen statut u kojem između ostalog piše:

“…temeljni cilj Udruge je promicanje, razvitak i unapređenje koncertne djelatnosti na području Republike Hrvatske i u inozemstvu….”

“…članom Udruge može postati poslovno sposobna fizička osoba, s navršenih do 35 godina starosti, s  diplomom akademskog glazbenika i prebivalištem na području Županije Splitsko-dalmatinske…”

Članovi udruge MAG svoje su javno djelovanjem simbolički započeli korizmenim koncertom održanim 25. ožujka 2010. godine u katedrali sv. Dujma u Splitu kada je orkestar sastavljen od mladih glazbenika sa solistima izveo Pergolesijev “Stabat Mater” što je ujedno bio i jedini događaj u Splitu kojim je obilježena 300. godišnjica rođenja ovog skladatelja.

U osam godina djelovanja Udruga MAG se profilirala u jednog od glavnih pokretača izvaninstitucionalne kulturne aktivnosti u gradu Splitu. Naime, u organizaciji Udruge do sada je održano osam MAGfestivala komorne glazbe i osam koncertnih sezona s ukupno više od 90 koncerata u različitim koncertnim prostorima u Splitu, što predstavlja kontinuitet koncerata klasične glazbe kakav u Splitu dugo nije postojao. To su uz stalnu publiku prepoznale i nadležne institucije, pa djelovanje Udruge MAG potpomaže Grad Split, Županija Splitsko-dalmatinska i Ministarstvo kulture RH.

Ujedno je i bivši Predsjednik Republike Hrvatske dr. sc. Ivo Josipović u više navrata primio osnivače Udruge te im dao podršku u njihovom djelovanju, što je u konačnici rezultiralo da je u prosincu 2012. godine na velikoj sceni HNK Split u organizaciji Udruge MAG, a pod pokroviteljstvom i uz nazočnost Predsjednika dr. sc. Ive Josipovića, održan humanitarni „Koncert s Predsjednikom“ za Udrugu MoSt na kojem su nastupili članovi MAG-a i gosti.

Sadašnja Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović, prihvatila je poziv vodstva Udruge, te je udijelila svoje pokroviteljstvo nad MAGfestivalom komorne glazbe.

Udruga MAG je dobitnik Posebne nagrade za umjetnost koju dodjeljuje dnevni list Slobodna Dalmacija.